“Kom upp på benet”
Det är vanligt förekommande hos danselever att ”sjunka” i sitt stödben vid balans på ett ben. Hur är det bästa sättet att rätta till detta?
När en dansare stöder kroppsvikten på ett ben, antingen stående eller i relevé, finns det en tendens att släppa i de höftstabiliserande musklerna (bl a gluteus maximus- medius- och minimus och tensor fasciae latae) Om detta beror på lathet eller brist på styrka är inte det viktiga. Men dessa muskler är viktiga för att stödja höften så att den inte faller bort från mittlinjen. (Det är viktigt att nämna, även om det ovanligt, att det skulle kunna vara relaterat till en skada. Så om du som danselev finner det svårt eller smärtsamt att balansera på ett ben, prata med din lärare!)
Att sjunka ner i höften gör som sagt att du faller ur mittlinjen och tappar på så sätt mycket av din kontroll, balans och styrka. Att hitta medvetenhet i kroppen om dessa muskler och hur du aktiverar dem kommer vara till stor fördel för en dansares utveckling, vilken stil du än dansar!
Det finns många olika sätt att aktivera dessa muskler. Det beror på dansaren vilket som fungerar bäst, vad som fungerar på en behöver inte vara lika framgångsrikt hos en annan.
• Du skulle kunna tänka ”kom upp på benet”, menat att du inte ska sjunka åt sidan, inte låta höften glider av benet. Fungerar detta för dig, toppen! Dock finner inte alla denna korrigering lätt att applicera…
• Att arbeta med fötterna i parallellt läge kan stärka rätt muskler. Så, är du medveten om att du tränar mycket utåtvridet kan det vara en god idé att lägga till lite övningar i en parallell position.
• Vissa svarar bättre på metaforer som uppmuntrar dem att aktivera höft- och även fotledens muskler: ”Kör ner ditt ben i marken som om du är monterad i cement …”
• andra reagerar bättre på mer fysiska uttryck. “Lyft den nedre delen på magen; nyp din bäckenbotten; engagera din höft och känna det strama lätt kring coren … ”
Kom ihåg att det kan ta ett tag att korrigera eftersom det är sannolikt att det finns svaga muskler som behöver stärkas. Det är viktigt att ha tålamod, att ge kroppen tid att lära om!